Csökkent a Budapesten működő cégek kockázatossága 2016-ban

Mivel hazánk esetében a fővárosban működő cégek száma az összes magyarországi vállalkozás 40%-át teszi ki, ezért nem vitás, hogy a Budapesten működő társaságok meghatározó befolyással bírnak az országos tendenciákra.

Ezt figyelembe véve, készítettünk egy elemzést, amiben megnéztük, hogyan alakultak a cégszámok, illetve milyen negatív események (felszámolások, végelszámolások és kényszertörlések) jellemezték összességében és kerületenként a Budapesten működő vállalkozásokat.budapesti-cegek-statisztikaja-2016-bisnode

Mi jellemzi a Budapesten működő cégeket?

Ahogy a bevezetésben is említettük, a magyar cégek nagyságrendileg 40%-a működik Budapesten. Ennek ellenére csökkenő tendenciát figyelhetünk meg a két évvel ezelőtti adatokhoz képest, mivel míg 2014 októberében 216 492 céget jegyeztünk, addig idén október elején ez a szám már csak 207 233 volt, ami egy közel 4,6%-os csökkenést jelent a Budapesten működő cégek tekintetében. Ráadásul a helyzet júniusban tovább látszott romlani, amikor is a statisztikáink alapján már csak 206,5 ezer céget jegyeztünk, azonban egy augusztustól októberig tartó növekedésnek köszönhetően októberben a cégszámok már elérték az előbb említett 207 ezres nagyságrendet.

Ha kerületek szerint nézzük meg a budapesti vállalkozásokat, akkor azt mondhatjuk, hogy:

  • a legnépszerűbb a XI. kerület, ahol megközelítőleg 20 ezer céget tartanak nyilván
  • a legkevesebb vállalkozás a XXIII. kerületben található itt ugyanis 1700 társaság működik

A budapesti vállalkozások számát Pest megyével összehasonlítva pedig azt találjuk, hogy amíg a fővárosban átlagosan minden nyolcadik lakosra jut egy cég, addig a megye tekintetében minden 16. lakos tudhat magáénak egy vállalkozást.

Hogyan alakultak a cégalapítások a fővárosban?

A cégalapítások tekintetében hasonló mértékű visszaesés figyelhető meg, mint a működő társaságok esetében, ugyanis 2016 első és harmadik negyedéve között 8 800 vállalkozást alapítottak Budapesten, ami az összes Magyarországon alapított cégek 45%-át jelenti. Viszonyításképpen, ez a részarány a 2015-ben 48,2%-ot tett ki.

Megvizsgáltuk azt is, hogyan alakultak az új cégszámok az egyes budapesti kerületekben:

Legtöbb új vállalkozást jegyző kerületek:

  • XI. kerület (801)
  • XIII. kerület (747)
  • VI. kerület (695)

Legkevesebb új vállalkozást jegyző kerületek:

  • XXIII. kerület (70)
  • XX. kerület (127)
  • XIX. kerület (155)

Érdekes adatokat kapunk akkor is, ha nem csak a kerületek szerint, de iparágak mentén is elemezzük a cégalapítási tendenciákat, ugyanis a legnépszerűbb terület 2016-ban a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység volt, ahol idén már közel 1200 új vállalkozást hoztak létre. De hasonló népszerűségnek örvend az ingatlanpiac és a nagykereskedelem is, ahol 900-900 új cég alakult, illetve az építőipar, illetve az adminisztratív és szolgáltatást támogató szektorok is, hiszen mindkét ágazatban több mint 700 új vállalkozást jegyeztek 2016-ban.

Mennyire kockázatosak a budapesti vállalkozások?

Összességében azt mondhatjuk, hogy jelentősen csökkent a fővárosi cégek kockázatossága, hiszen a Bisnode Bedőlési Indexe alapján 2015 elején még a cégek 3,41%-a került csőd- vagy felszámolás eljárás alá egy év alatt, ehhez képest 2016 harmadik negyedévében ez az arány már csak 1,69% volt.

Végelszámolások

Végelszámolások tekintetében a budapesti cégek 13%-os növekedést mutatnak 2016-ban, ami elmarad az országos 15%-os átlagtól. Az eddigi évet tekintve az első negyedévben volt a legjelentősebb emelkedés, ugyanis ebben az időszakban közel 30%-al több eljárást indítottak, mint a korábbi években.

A budapesti kerületetek illetően azt tapasztaltuk, hogy a XXIII. kerületben szinte duplájára nőtt az új eljárások száma, de szerencsére nemcsak növekvő tendenciáról beszélhetünk a fővároson belül, mivel XVII., a X. és a XXII. kerület mind jelentős csökkenést mutatott az új eljárások tekintetében.

Felszámolások

A cégeket érintő felszámolások az első három negyedévben összesen 6.64%-al csökkentek Budapesten. Bár ez első ránézésre nagy fejlődésnek gondolható, mégis jelentősen elmarad az országos átlagtól, ami 16,6% volt.

Érdemes kiemelni, hogy a XXIII., a XX. és a XVII. kerületekben legalább 40%-al mérséklődött az új eljárások száma 2016-ban, míg a XXI., a VI. és a X. kerületben 20 százalék feletti növekedés történt.

Kényszertörlések

A végelszámolásokkal és felszámolásokkal ellentétben a kényszertörlések budapesti alakulása jobb képet mutat, mint országos tekintetben, ugyanis a fővárosban 41,6%-al csökkent ez a fajta eljárástípus, míg az országosan mért átlag 27,8% volt.

Szintén érdekes adatokat találhatunk, ha iparág szerinti bontásban vizsgáljuk a cégeket. A legtöbb kényszertörlési és felszámolási eljárással például a nagykereskedelmi cégek találkozhattak, az ő esetükben még egy 41%-os mérséklődést követően is 1 412 kényszertörlést regisztráltak idén.  A kiskereskedelmi cégek esetében is magas a kényszertörlések száma; 2016-ban 976 eljárás indult ellenük, de az építőipari cégek (amely idén egyelőre a legnépszerűbb iparág cégalapítás tekintetében) és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységekben érdekelt társaságok ellen is nagyságrendileg 900 új eljárás indult, amely még így is 40%-os csökkenést jelent a tavalyi évhez képest

Így alakult a Bisnode Bedőlési Index 2016-ban a fővárosi cégek esetében

A BBI, azaz a Bisnode Bedőlési Index az elmúlt 12 hónapban indított csőd és felszámolási eljárások számát viszonyítja a hazánkban működő cégek számához, így ez a mutatószám kiválóan alkalmas a cégek fizetésképtelenségének megállapítására, illetve az egyes szektorok teljesítményének összehasonlítására. Márciusban már írtunk arról, hogy a BBI jelentősen visszaesett 2016 első negyedévére, augusztusban pedig új mélypontot ért el a cégek bedőlési indexe, ami mindenképpen pozitív a magyar gazdaság számára.

Idén eddig a budapesti cégek bedőlési indexe stabilan az országos átlag alatt mozgott, a harmadik negyedévben azonban – kevéssel ugyan – de meghaladta a Magyarország egészére jellemző értéket. Fővárosi viszonylatban mindenképp érdemes figyelni a gumitermékek gyártására és a fafeldolgozásra szakosodott társaságokra, mivel az ő esetükben a cégek több mint 3%-a ellen indul csődeljárás vagy felszámolás egy éven belül.

Ezzel szemben a közigazgatás és védelem, a humán-egészségügy és a számítógépeket, elektronikai termékeket gyártó cégek esetében kevesebb mint 0,5% a bedőlési arány, így ezek tekinthető Budapest legkevésbé kockázatos iparágainak.

Csökkent budapesti cégek kockázatossága a Bisnode Bedőlési Index alapján 2016-ban

Share This: