Live streaming – 7 tipp az élő közösségi bejelentkezéshez!

Gondolt már arra, hogy követőit live streaming, azaz élő adás keretében szólítsa meg a különböző közösségi média felületeken?

Elsőre talán őrültségnek tűnhet, hogy élőben, forgatókönyv nélkül jelentkezzen be a közösségi hálón, vagy mobil applikáción, mégis egyre többen vállalják és érik el követőiket live streaming segítségével.

Live streaming tippek

Míg néhány évvel ezelőtt csupán a TV-ben láthattunk ilyen streameket, addig mára az informatika fejlődésének segítségével eljutottunk oda, hogy a YouTube, vagy akár a Facebook felületein is élő adásokat tudjunk szervezni.

Hogyan tud élőben bejelentkezni?

Két lehetőséget szeretnék bemutatni, az egyik a Facebook Livestream. Ehhez a mobiljára vagy tabletjére le kell töltenie egy applikációt, a Livestream-et. A letöltést és telepítést követően, ha belép a Facebook alkalmazásába, akkor a poszt írásra rákattintva egy új ikonnal találkozhat, amelyet kiválasztva elindul az élő adás. Az élő közvetítésbe folyamatosan tudnak bekapcsolódni a nézői, ezért érdemes néha összefoglalnia, hogy mi történt eddig.

A Facebook közvetítések esetében a videó elmentődik, így később is lehetősége van a követőinek megnézni. Nagyon jó megoldás lehet, ha a videó leírásába készít egy tartalomjegyzéket, hogy hol miről beszélt, így egy hosszabb bejelentkezésből a videó nézője arra a részre tud ugrani, ami őt érdekli.

A másik megoldás, ami mobil eszközökről, de akár asztali számítógépről is elérhető, a Preiscope által nyújtott szolgáltatás.

Mind a két lehetőségénél a nézők reagálhatnak a videóra, kommenteket írhatnak hozzá és pl. lájkolhatják az adást.

Mire jó a live videó?

 • bejelentkezni rendezvényekről
 • megmutatni egy nyereményjáték sorsolását
 • kérdezz-felelek alkalmakat tartani, amikor az ügyfelei kérdéseire válaszol élőben
 • helyszínek, folyamatok bemutatása
 • érdekes történések megosztására
 • termékbemutatásra, tesztelésre

Milyen előnye van a közösségi élő adásnak?

Az élő közvetítések egyrészről rendkívül hitelesek, hiszen nincs lehetőség a bakik utólagos kivágására, újraforgatására, másrészről pedig közvetlenebbé teszik a kapcsolatot a követőivel, mivel jelen időben tudják követni az eseményeket, így lehetőségük adódik a közvetlen visszacsatolásra is.

Milyen előkészületeket érdemes tenni a live streaming előtt?
 1. Összegyűjteni, átgondolni a témát, hogy miről fog beszélni, mit mutat be.
 2. Tájékoztatni a követőit, hogy mikortól lesz élő adásban, ezt megteheti hírlevélben, posztban. Érdemes többször is felhívni rá a figyelmet, így biztosan nem marad le róla senki.
 3. Állítsa be fix helyre a készülékét, hogy a kamera képe ne remegjen. Nagyon zavaró a közvetítésben, ha a kép folyamatosan remeg. Tegye egy állványra le a telefonját, tabletjét és nézze meg, milyen messze kell tőle állnia, hogy ne csupán az arca látszódjon.
 4. Időben jelentkezzen be az adásba, akár már néhány perccel korábban is.
 5. Ha nem szeretne lemaradni egyetlen kérdésről sem, akkor kérje meg egy kollégáját, hogy kísérje figyelemmel a reakciókat, segítsen kiválasztani, hogy mire válaszoljon, vagy adjon ő választ, ha nincs lehetőség a bejelentkezésben feltenni a kérdéseket azonnal Önnek.
 6. Bíztassa a nézőket arra, hogy kérdezzenek, vagy tegyen fel Ön kérdéseket, amire a választ kommentben várja.
 7. Az élő adás után szánjon időt arra, hogy a kommentekre válaszol. Építi a közösséget, ha a résztvevők érzik, hogy kétoldalú a kommunikáció!

Az élő adás egy nagyon érdekes, új lehetőség arra, hogy szoros kapcsolatot alakítson ki a célcsoportjával. Azonnali visszajelzéseket kap a látottakra, elhangzottakra, ami a kommunikáció egy új szinte az online térben.

Használja ki Ön is a live streaming által nyújtott kétoldali kommunikációban rejlő lehetőségeket és építse követői táborát interaktív tartalmakkal.

Szombati Orsolya

Share This: