Csökkenőben a magyar cégek száma

Keleti József
IMG_8125BW smallügyvezető igazgató Bisnode Csoport

 

 

 

 

 

2016. január 21.

Az elmúlt néhány évben már csökkenő cég darabszám jellemzi a magyar gazdaságot. Holott az új cégek alapításának száma már 2011-ben visszaesett, a cég darabszám még 2013-ban is emelkedett és csak ezt követően kezdett ereszkedésbe. A csökkenő trendnek nem tett jót sem az új cégek számának 16%-os visszaesése, sem a cégmegszűnések számának 20% feletti emelkedése. A Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből kiderül, hogy ezek a tényezők vezettek a működő társas vállalkozások számának újabb 1,74%-os csökkenéséhez.

cegszam_graf1_20160108

Immáron negyedik éve folyamatosan gyengül a cégalapítási kedv hazánkban, melynek eredményeként 2015-ben – a 2011-es csaknem 50 ezres csúcs fele – alig 25 ezer új vállalkozás alakult. A 2012-es több, mint 20%-os visszaesés az újonnan létrejövő cégek számában 13-14%-ra mérséklődött a 2013-as és 2014-es évek folyamán, melyet 2015-ben újra egy intenzívebb – 16%-os – csökkenés követett. Míg a korábbi években inkább a válság utóhatásainak tudhattuk be az új cégek számának jelentős mértékű visszaesését, addig 2014-ben és a múlt évben már nagyobb szerepe lehetett a szigorodó jegyzett tőke követelményeknek a tendencia folytatódásában. A szigorúbb szabályozói környezetnek köszönhetően a 2016-os évben sem várható a trend megfordulása a cégalapítások terén, ugyanakkor az új törvényi szabályozásnak köszönhetően egy pénzügyileg stabilabb vállalati szféra alakulhat ki hazánkban.

Az új cégek számának csökkenése jelentős szerepet játszott a működő vállalkozások számának csökkenésében is. Míg 2013-ig növekvő működő cégszám jellemezte Magyarországot, addig 2014-től kezdődően megfordult ez a trend. Az új cégek alakulásának csökkenése mellett az elmúlt években egyre nagyobb számban törölnek társas vállalkozásokat, ami ugyancsak kedvezőtlenül befolyásolja a működő cégek számának alakulását. 2015 folyamán több, mint 50 ezer cég szűnt meg, ami 9200-zal több, mint az előző évi érték.

A csökkenő trend ellenére akad néhány iparág, ami az országos átlagon felül teljesített. Az ingatlan szektorban 6,6 %-kal ugyan, de nőtt az új alapítású cégek száma 2015-ben, ám még így is sem tudták ellensúlyozni a megszűnéseket, ami végül 1,23 %-os cégszám csökkenést eredményezett. A működő cégek számát tekintve alig néhány ágazat – a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vegyipar – zárta magasabb cég darabszámmal az évet, és ők is csak nagyon minimális – 1% alatti – növekedést tudtak felmutatni. Legnagyobb arányban a textiliparban, a nagykereskedelemben, a papíriparban és az építőiparban csökkent a cégek száma, mely meghaladta a 3%-ot.

Megyei bontásban viszont kivétel nélkül az összes közigazgatási egységben csökkent a vállalkozások száma. Egy év alatt a legnagyobb mértékű csökkenés Komárom-Esztergom, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében történt, ahol több mint 3 %-kal kevesebb cég maradt 2016 elejére. Bács-Kiskun, Csongrád, Pest, Tolna és Győr-Moson-Sopron megyékben viszont 1 % alatt tudott maradni a vállalkozások számának csökkenése, és közülük Tolna megye volt az egyetlen, ahol a mérsékelt csökkenésben az új cégek számának 2,54%-os növekedése is közrejátszott. Az országos 1,74%-os csökkenésnél jobb értékkel találkozhatunk még Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Vas és Hajdú-Bihar megyében is.

cegszam_graf2_20160108

A cégek számának csökkenése várhatóan 2016-ban is tovább folytatódik, de a csökkenés üteme lelassul. A cégalapítási szabályok szigorítása továbbra sem kedvez a vállalatalapítási kedv javulásának, ugyanakkor elősegíti egy tőkeerősebb gazdaság kialakulását. A cégmegszűnések száma rekordot döntött 2015-ben, ám az újonnan induló felszámolási, csőd és kényszertörlési eljárások száma már enyhe visszaesést mutat, ami arra enged következtetni, hogy a piac tisztulási folyamata a vége felé közeledik.

Share This:

Egy hozzászólás a(z) “Csökkenőben a magyar cégek száma” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Duplán fizethet, ha először nem fizet - pecsma.hu

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.