Egyre több számlát fizetnek időben a cégek

Soós Tímea
Marketing és PR Manager
Bisnode Magyarország

 

2014 első félévében a cégek átlagosan számláik 67 százalékát fizették ki időben, míg egy évvel korábban csupán 59 százalékát, derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő, fizetési tapasztalat programjából.  Emellett ráadásul a számlafizetési határidők és késedelmek, valamint az extrém 90 napos késések is csökkentek. Általánosságban elmondható, hogy javul a magyar vállalkozások fizetési fegyelme, de még így is óvatosságra int a Bisnode, mivel késés esetén átlagosan 45 napot kell várnia egy számlakibocsátónak mire a pénzéhez jut.

Az önkéntes csatlakozáson alapuló díjmentes Bisnode fizetési tapasztalat program adataiból – mely évente több mint 1,5 millió számlát dolgoz fel – megállapítható, hogy az az első 6 hónapban a cégek átlagosan 27 napos fizetési határidővel egyenlítették ki számláikat. Egy évvel korábban ez az érték még 29 nap volt. A csökkenést valószínűleg az is eredményezte, hogy egy tavaly nyáron életbe lépett törvénymódosítás szerint nyomós ok nélkül nem lehet megállapítani 30 napnál nagyobb fizetési határidőt. Természetesen a törvény ellenére létezik egy olyan cégkör, mely továbbra is magasabb fizetési határidőket alkalmaz, de általánosságban elmondható, hogy Magyarországon csökkent a cégek által megszabott átlagos fizetési határidő.

A legnagyobb fizetési határidővel a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén, a  papíriparban, a vegyiparban, a mezőgazdaságban és a gépiparban tevékenykedő cégek esetén kell számolni. Az elektronikai cikkeket gyártóknál a fizetési határidő megközelíti az 50 napot is, a többi szektorban pedig 35 és 40 nap körül mozog.

Kiugróan magas – 37 nap feletti – fizetési határidőt szabnak Borsod-Abaúj-Zemplén megye cégei, de Somogy, Zala és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is átlagosan 30 nap feletti fizetési határidőt alkalmaznak. Azoknak kell a leghamarabb kiegyenlíteniük  számláikat, akik  Győr-Moson-Sopron megyei, budapesti vagy Tolna megyei vállalkozásoknak tartoznak.

A fizetési határidők alakulása nem ad teljes képet arról, hogy milyen a cégek fizetési fegyelme, mivel a határidők változása függhet egy iparág szezonalitásától vagy a törvényi változásoktól, illetve a szokásjogtól is. Ezeknek a számlafizetési késedelmekkel együtt történő vizsgálata azonban már jó alapot szolgáltat a cégvilág fizetési moráljának felmérésére.

A Bisnode fizetési tapasztalat programban a késedelmek alakulását megfigyelve – ha a 2014 első félévének átlagát vetjük össze 2013 első félévével -, azt láthatjuk, hogy szerencsére azok is csökkentek, ugyanis idén a korábbi 21 napos számlafizetési késedelem 18 napra csökkent, ami határozottan pozitív trendnek mondható. A legnagyobb fizetési késedelemmel az oktatásban, a papíriparban és az ingatlanügyletek területén tevékenykedő cégek esetében számíthatunk. Ezekben a szektorokban a 30 napot is meghaladja a számlafizetési késedelem.

Iparágak, melyekkel szemben a legtovább tart pénzhez jutni

cikk_20140827_1

A fizetési határidők és a számlakiegyenlítési késedelmek összege azt jelzi, hány napot kell egy vállalkozásnak pénzére várnia számlája kiállítása után, ha megrendelője késik a számla kiegyenlítésével. A Bisnode fizetési tapasztalat program szerint a pénzhez jutási idő ma Magyarországon átlagosan 45 nap, de vannak olyan iparágak, amelyekben jóval többet kell várni. A papíripari, elektronikai termék gyártói vagy vegyipari szereplőknek utólagos fizetést engedélyezők átlagosan több mint 60 nap után jutnak csak a pénzükhöz. Keleti József a Bisnode csoport Country Managere elmondta, hogy üdvözlendő az a folyamat hazánkban, hogy a cégek rövidebb határidővel és kisebb késésekkel fizetik számláikat, de még így is nagyon magas a késedelmes napok száma. Egy kisebb vállalkozás esetében komoly likviditási problémákat is okozhat, amennyiben a megrendelő 2 hónap után fizeti ki csak a számlát. Ezért azt javasolja a cégvezető, hogy még a fizetési feltételek megszabása előtt nézzen utána minden piaci szereplő partnerei fizetőképességének és számlafizetési szokásainak, és ez alapján állapítsa meg a fizetési feltételeket, így ugyanis megfelelő körültekintéssel csökkenthetőek a nemfizetési veszteségek.

 Megyék, ahol legtovább tart pénzhez jutni

cikk_20140827_2

Amennyiben a különböző megyékben tevékenykedő cégek számlafizetési szokásait vizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye cégei fizetnek a legkisebb fegyelemmel, azaz, amennyiben ők késnek számláik kiegyenlítésével, akár átlagosan 50 napot is várniuk kell hitelezőiknek.

2014 első félévét összehasonlítva az ezt megelőző azonos időszakkal, jól látható, hogy az extrém, 90 napos – erősen fizetésképtelenségre utaló – késések aránya is csökkent, amit szintén pozitív trendként könyvelhetünk el a magyar cégek fizetési szokásaival kapcsolatban.   Remélhetően a fizetési szokásokban bekövetkezett pozitív trend a jövőben is tovább folytatódik, és nemcsak hitelezőik erősödő nyomása miatt fizetnek gyorsabban a vállalkozások. A javuló számlafizetések ugyanis a gazdaság élénkítését is elősegítik, mivel ha a cégek hamarabb jutnak pénzükhöz, további beruházásokat is gyorsabban tudnak megvalósítani.

 

Share This: