Kockázati trendek 2014-ben

Sebestyén Géza
adjunktus
Budapesti Corvinus Egyetem

Niels Bohr szerint az előrejelzés nagyon nehéz, különösen, ha a jövőről van szó. Mégis, a tervezés, a trendek elemzése elengedhetetlen az üzleti életben. A tervezés hiánya a vállalati kudarcok 7 legfőbb okának egyike.

Jelen írás a 2014-es év vállalati szempontból legfontosabb kockázati trendjeit kívánja bemutatni, az amerikai és az európai piacra fókuszálva.

Ha kíváncsi arra, hogy várhatóan mely cégek lesznek kockázatosabbak, és mely cégek működése lesz stabilabb, akkor ez a bejegyzés pont Önnek szól.

USA

Az elmúlt évek brutális pénznyomtatása (a válság előtti négyszeresére emelték a pénzmennyiséget), a központi kormányzat költekezése (10% körüli GDP arányos hiány 2009 és 2012 között), a bankszektor feltőkésítése, és nem utolsósorban a palagáz- és palaolaj-forradalom (az amerikai gázárak az európainál 50%-al, a japánnál 60%-al alacsonyabbak, lásd itt és itt) lassan megmutatja a hatását. Ennek megfelelően az elemzők többsége a gazdaság bővülésének gyorsulását várja.

Mindez jó hír az amerikai, illetve Amerikába exportáló vállalatok számára. Különösen igaz ez az energiaigényes szektorokban tevékenykedő amerikai vállalatokra, melyek a növekedés mellett az olcsó energiaárakból is profitálnak (számos vállalat helyezi vissza termelési kapacitásait az USA-ba emiatt).
A kedvező képet részben arányalja, hogy a lakossági fogyasztás dinamikája továbbra is a válság előtti szint alatt maradt, valamint a pénznyomtatás ütemének vártnál gyorsabb csökkentése okozhat kisebb pánikokat a pénzügyi piacokon.

Európa

Míg az USA gazdasága az utóbbi időben a gyógyulás jeleit mutatja, addig Európa lényegében képtelen volt növekedést felmutatni, és ezen a téren 2014 sem kecsegtet túl sok jóval. Ennek egyik oka, hogy bár sikerült megállítani a munkanélküliség növekedését, e mutató továbbra is nagyon magas értéken stagnál.

Ennek egyik oka pont a fent említett alacsony gazdasági növekedés (ez egyébként egy ördögi kör, ha sok a munkanélküli, akkor alacsony a fogyasztás, így a vállalatok nyeresége is alacsony, ami nem teszi lehetővé a foglalkoztatottak körének bővítését). A másik fontos ok pedig a térség magas munkaerő-költsége, ami nem teszi vonzóvá a termelési kapacitások Európába telepítését.

Nem javítja a növekedési kilátásokat az államok, illetve a bankrendszer magas eladósodottsága sem. Az eleve magas és emelkedő államadósság nem hagy sok teret a költségvetési költekezésnek, amely jelenleg átlagosan is a maastrichti kritérium (3%) felett van. A bankrendszer alacsony tőkeellátottsága pedig valószínűleg a hitelezési tevékenység további visszafogását fogja eredményezni. Ez utóbbi problémát okozhat a magas – különösen a jelentős volumenű idén refinanszírozandó – adósságállománnyal rendelkező vállalatoknak, hiszen emiatt nehéz lesz a hiteleket megújítaniuk.

business hand writing question about 2014 on graph

Kilátások 2014-re

A fentiek alapján az idei év a stabilitás, növekedés, nyereségesség éve lehet az amerikai vállalatok számára, míg Európában inkább a stagnálás lesz jellemző mind értékesítés, mind pedig mérlegfőösszeg tekintetében. Mindennek fényében szívesebben, megengedőbb kondíciókkal hiteleznék egy amerikai, Amerikában termelő, energiaigényes vállalatot és ezen vállalat beszállítóit, míg kevésbé szívesen, szigorúbb kondíciókkal hiteleznék egy európai, munkaerő-intenzív, európai piacra termelő, magas adósságállománnyal rendelkező vállalatot és ezen vállalat beszállítóit.

Share This: