A három leggyakoribb pénzügyi kockázat | Mi fenyegeti a kis- és középvállalkozásokat?

A kis- és középvállalkozások vezetőit akár adrenalinfüggőknek is tekinthetjük, hiszen vezetni és pénzt fektetni egy cégbe nem kis kockázat, sokszor a cég jövője és túlélése forog kockán.

Ennek ellenére hatékony kockázatkezeléssel, azonosítva, elemezve és kiértékelve a lehetséges kockázatokat, a vezetők kézben tarthatják a lehetséges veszteségeket és azok hatásait a cég életére, élettartamára nézve.

A kis-és közepes vállalkozásokra veszélyt jelentő 3 leggyakoribb pénzügyi kockázat

A kis-és középvállalkozások kapcsán általában aggregált és egyedi kockázattípusokról beszélhetünk. Mielőtt számba vesszük a három leggyakoribb pénzügyi kockázatot, ezt a két típust kell közelebbről megvizsgálnunk.

Mi a különbség az aggregált és az egyedi kockázat között?

Az aggregált kockázatról, vagy más néven szisztematikus kockázatról,  főként akkor beszélünk, amikor egy egész piac vagy gazdaság visszaesést tapasztal. Például gazdasági válság, természeti katasztrófa, vagy háború esetén.

Ez a típusú kockázat nem válogat a vállalkozások között, mindegyikre egyformán hatást gyakorol, és sajnos a kisvállalkozások kevés dolgot tehetnek, hogy csökkentsék a veszteség mértékét, általában teljesen kiszolgáltatottak.

Ezzel szemben az egyedi kockázat, vagy nem szisztematikus kockázat, minden egyes vállalkozás esetében eltérő. Ez alatt általában azokat a döntéseket – stratégiai, menedzsmentbeli, befektetési – értjük, amelyeket a vállalat vezetői hoznak, és amelyek potenciálisan veszteséget eredményezhetnek a cég számára.

Most, hogy megismertük a két fő kockázattípust, nézzük a három leggyakoribb pénzügyi kockázatot, amelyek a kis- és középvállalkozásokat fenyegetik.

Hitelkockázat

Az egyik leggyakoribb egyedi kockázat az, amikor a vállalkozás ügyfelei nem tudják kifizetni a szerződésben vállalt összeget.

Sajnos napjaink hullámzó gazdasági körülményei között nem ritka, hogy az ügyfelek igyekeznek kitolni a fizetési határidőket, de az is előfordul, hogy egyáltalán nem akarnak fizetni.

Éppen ezért a megelőző kockázatkezelés kulcsfontosságú. Magyarországon több cég is kínál megoldást a problémára, a Bisnode Fizetési Tapasztalat – TRADE programjával például kiderítheti, hogy üzleti partnerei más cégeknél milyen határidővel, és mekkora késéssel egyenlítették ki számláikat, ebből pedig már könnyebb megállapítani, mennyire legyen engedékeny késve fizető ügyfeleivel szemben.

Piaci kockázat

A piaci kockázat, azaz a szisztematikus kockázat olyan veszteségekre utal, amelyeket a piacon bekövetkezett árzuhanások következtében szenved el a cég, általában gazdasági válságot vagy természeti katasztrófát követően.

Bár a kis- és középvállalkozások nem sokat tehetnek a piaci kockázat megelőzése érdekében, a fedezetről való előzetes gondoskodás mindenképpen segítségükre lehet egy ilyen helyzetben.

Fizetőképességi kockázat

A fizetőképességi kockázat a vállalkozás azon képességére vonatkozik, hogy megfeleljen pénzügyi kötelezettségeinek anélkül, hogy ez veszteséget hozna számára.

Ez a helyzet tipikusan akkor áll elő, amikor a cég képtelen piaci értékén eladni vagy barteralapon értékesíteni termékeit, szolgáltatásait, a vevőkör szűkülése, vagy a nem megfelelő piaci körülmények miatt.

Ahhoz, hogy ezt a fajta kockázatot csökkenthesse, a cégnek számba kell vennie jelenlegi és jövőbeni adóssági kötelezettségeit, és tervet kell készítenie a nem várt finanszírozási költségek fedezésére.

Hogyan tudjuk megelőzni vagy kezelni ezeket a kockázatokat?

Bisnode PartnerControl – az egyetlen olyan céginformáció szolgáltatás, ami az alapszolgáltatás részeként, bárki számára elérhető áron már profi cégminősítést tartalmaz.

Fizetési Tapasztalat – TRADE Program  – információkat szerezhet arról, hogy üzleti partnerei más cégeknél milyen határidővel és mekkora késéssel egyenlítették ki számláikat.

Share This: